mina valingi ainult sotse, sest systeem ei meeldi (seesama, millest juttu tegin eelmises postituses). juba kymme aastat valin sotse. ei, korra valisin Strandbergi kah, sest tal paistis lootus olevat. Res Publicat ei valinud isegi siis, kui erakonna liige olin. valige teiegi sotse. (Talinas. mis nende valimiste ajal mujal toimub, mina kyll ei tea.)
(tegelikult valiks ma hea meelega alalhoidlikku maausulist erakonda, aga selle toetajaid oleks umbes kaks või kolm. just yleeile rääkisin telefonitsi selle teise inimesega, et peaks sellise põrandaaluse partei moodustama. ilmselt manifestide kirjutamiseks, mitte kuhugi kandideerimiseks, sest systeem on mäda . huvitav, kes see kolmas on? kas keegi teab? (maausulised pietistid, fundamentalistid ja mõõdukad ei lähe arvesse.) teine minu vaieldamatu soosik on Regressierakond, aga selle asutamis- ja yhtlasi likvideerimiskoosolekut vist ei toimunudki. eeldan, et poest ostetakse neid kohukesi ja oravakomme ja nelke ja rukkililli, mida seal myyakse, mitte mingeid muid. nutan nigela valiku pärast ja ostan ikka punaseid nelke.)
aga yldiselt on Strandbergil õigus, et erakonnasysteem on ajale jalgu jäänud. seda meelde tuletades võib mööndustega Piiriga nõustuda. kogu see parteide siseelu on ysna ilge (KE, RP, ja IML minevikust on piisavalt näiteid). Pronto ja Lemmit kuuluvad tõesti RP siseopositsiooni. ime, et see siseopositsioon veel hingitseb (kui hingitseb?), kuigi Anzoriga alustades, Ülo Vooglaiu, Bergi ja mitmete teistega jätkates ning Taageperaga lõpetades on suurem jagu siseopositsiooni rahvast sealt minema valgunud. (mäletan, et veidi yle aasta tagasi kirjutas Taagepera kindlalt Postimehes oma mõttekaaslastele RP sees, et kõigi ilguste kiuste ei lahku "meie" erakonnast, vaid jätkavad erakonna parandamise lootusetut võitlust. moonutan tema sõnu, sest ei mäleta, andestatagu. HILJEM: lugege ja )
järgmisteks Riigikogu valimisteks on Keskerakond suutnud jälle piisavalt kaadrit akumuleerida ja koolitada, et teha tasa sotsliberite lahkumist. sellest oli mul tuline kahju, et nad sealt ära läksid. mõtlesin varem, et pärast Savisaare pensioneerumist võib Kreitzbergi juhtimise all sellest Eesti kõige parema harukontorite võrguga erakonnast midagi veidi teistsugust kujuneda. kui osakondade ja piirkondade initsiatiivi ei piirata nagu praegu (äkki kohalikes kysimustes ei piirata ka praegu?). aga nad ei pidanud vastu, ei suutnud lõugu pidada ja edasi teenida. tohutu pettumus oli. vähemalt on sotsid Mikseri ja Kreitzbergi yles korjanud ja suudavad neid kuidagi rakendada ehk nyyd.
minu praegune vastumeelsus Keskerakonna kahekolmandikulisele valimisvõidule Tallinnas on tingitud sellest, et nyyd võib yks erakond teha, mis Talinas tahab, kuulamata kedagi teist. karta on suure töökoormusega linnapead, kes poole kohaga pealegi ajab Suurt Poliitikat, mitte linnaasju, suure koormusega abilinnapäid, lapsukestest linnaosavanemaid ja hulka ylbeid poliitametnikke Keskerakonna Noortekogust. kardan, et see ei ole kuigi tõhus ega hea haldus.
Maria on lihtsalt jube noor, selles tema häda. Lauri Laasi samamoodi. Keit Pentus vist enam nii noor pole, aga ikkagi. Ken-Marti oli kah liiga noor. ei usalda siukesi, põhimõtteliselt.
riigiaparaat oma kõigi ministeeriumide jms täpsemini reguleeritud asutustega on Talina linnaaparaadist suurem ja seega stabiilsem. hea halduse tagamise mehhanismid ei sõltu poliitilisest juhtkonnast niivõrd. valitsegu või Keskerakond, valitsegu või yksi, tõenäoselt ei puuduta see mind sedavõrd.
Piir,
mis oleks Talina jagamises halba? vähemasti oma Espood-Vantaad võiks ikka olla, nt Nõmme (nagu vanasti), Mustamäe ja Pirita.
kes oli Veskimäe ministriajal valitsuses oma ylesannete täitmisel temast pädevam? Tuiksoo? (Veskimägi Rapla linnapeaks!)
sinu kallal on lihtsalt mugav niimoodi ilkuda täitsa tore, et sinusugused olemas on. poleks põhjust sulle oma tõelistest lemmikerakondadest rääkida (need on, kordan yle, Eesti Konservatiivne Rahvaerakond, Alalhoidlik Maausuline Erakond ja Regressipartei), kui sa niuke nonkonformist põleks.