Toon välja mitu erinevat mõtet ja eraldan nad tärnidega, palun vaidlemisel sellega arvestada, sektsioonid pole omavahel seotud.
Uusi mängijaid toovad larbi juurde kõige rohkem massiüritused.
Kunagised Keskmaa teemalised mängud, Jüriöö, Mütofest, Põhjala Pööripäev. Kõigil neil on iga kord kümneid esmakordseid nägusid keda ka hiljem siin-seal larpidel kohtama hakkab.
Asi pole niivõrd võimes uudistekünnist ületada kuivõrd selles, et palju inimesi tähendab paljude inimeste paljusid sõpru-tuttavaid keda kaasa tiritakse. Samuti tegelevad suured larbiklubid (VG, Vaprad Viikingid jne.) äärmiselt aktiivselt uute mängijate värbamisega just nendele üritustele.
Väga palju teevad tööd ära ka nende suurlarpide korraldajad (mina ise k.a.) käies koolides, huviringides ja isegi huvitatud firmades tegemas presentatsioone ning tutvustusi. (Olen näiteks käinud omal ajal läbi ca. 20 lääne-virumaa kooli, tutvustamaks larpi ja kutsumas inimesi Jüriöö ülestõusule. Mati Nuut on teinud seda kordades rohkem, üle Eesti).
(Uute) osalejate leidmine on suuresti GM või orgtiimi ülesanne ja sellega on nagu iga muu asjaga, mida rohkem vaeva näha, seda suurem on tõenäosus (aga mitte kunagi garantii), et sinu ettevõtmist saadab edu.
Larbimaastiku avardamise tööd tasub minu meelest teha esmajärjekorras just lahingmängijate kogukonnas. Minu lähitutvusringkonnas on sadakond inimest kes on tegelenud larbiga aastaid ent nende resümee jääb 3 ürituse juurde - jüriöö, mütofest ja pööripäev. Mõnel võibolla ka Soome Sotahuuto.
Need kõik on potentsiaalsed mängijad, kellele tegelikult ei pea hakkama selgitama mis on larp ning kellele potentsiaalselt võiksid meeldida ka muud mängud peale bofrifestivalide.
Taustamaailma keerukus ja reeglipaki paksus EI OLE asjad mis uusi mängijaid ligi meelitaksid või neile ühinemise lihtsaks muudaksid. Sissesulandumise lihtsus on üks põhjus miks massilarpidel palju uusi nägusid on ning niššilarpidele uustulnuk niiväga ei kipu.
Uue mängija seisukohast on pigem oluline liitumise lihtsus ja mugavus kui mängumaailma kõikehõlmavus ja realism - see on pigem kogenud mängija huvi.
Vähese külastatavuse põhjus on mõnikord korraldajad. Maine on larbimaailmas sama oluline kui igal pool mujal. Isiklikult olen üritanud käia uustulnukate mängudel, puhtalt solidaarsusest. Siiski eelistan ka mina juba etableeritud mängukorraldajaid, kelle puhul võib eeldada, et kui mitte muud, siis üritus vähemalt ära ei jää
(olen tõesti olnud mängualal kohal ja helistanud, et mis nüüd, selleks, et teada saada "aaa, me jätsime mängu ära.").
Kuigi see ilmselt ei käi siinkõnelenud korraldajate kohta on siiski mängijaid kes neid võib-olla ei tunne ning võib-olla ei tunne ka kedagi kes noil mängudel käinud oleks ning seetõttu ei julge minna, kartes, et on igav või jama.
Larbi korraldamisel või planeerimisel tuleks otsustada kas ajada taga "kvantiteeti" või "kvaliteeti". Otsusta ära palju sa oma mängule mängijaid tahad, 10, 30, 50, 200? Sest "mida-rohkem-seda-uhkem" on festivali ja suurlarbi lähenemine ning see tähendab lihtsalt ja toorelt enda ürituse turundamist läbi tutvuste ja kõikvõimalike kanalite.
Enamike teema-larpide jaoks ei ole ju tegelikult oluline, et oleks koos mitusada huvilist. See seab korraldajale ebamõistlikult suure koormuse rollide, rekvisiitide ja NPC'de näol. Seega mõelda tasub mis on realistlikud numbrid, alla mille ei hakka maailm tööle ja üle mille ei saa korraldusega hästi hakkama enam.
See mängijate arv ei pruugigi ju väga suur olla.
Ma arvan, et mängijate puudumise ja hankimise probleemile lähenetakse senises vestluses vähe valesti. Lubage selgitan,
Eesti larbihooaeg on suhteliselt lühike (nii pool aastat), kehvad ilmastikutingimused seavad talvistele larpidele nõuded, mida algaja korraldaja tihti lihtsalt täita ei suuda (ei saa "metsas" korraldada).
Meie hooaeg on puupüsti mänge täis. Tõesti, Eesti larp on aktiivsem kui kunagi varem. Viimastel aastatel on kevade algusest kuni sügise lõpuni pea kõigil nädalavahetustel, midagi toimunud.
Kõigil neil üritustel on, korraldajate arvates, piisavalt osalejaid, et neid (või nendelaadseid) jätkuvalt organiseerida (see, et "alati võiks rohkem olla" ei mängi rolli). Seega ei saa just öelda, et me mängijate vähesuse all kannataksime.
Pigem on ikka see, et mängijad "hääletavad jalgadega". Kui teema on esitatud viisil mis tundub laiemale üldsusele ebahuvitav, siis ei tee seda huvitavaks ükskõik kui suur reklaamplakat, kaubamaja seinal.
Minu meelest tuleks arutleda mitte niivõrd selle üle, kust saada uusi mängijaid vaid selle üle, kuidas esitada uudseid ideid huvitavas vormis. Kuidas "pakendada" need nii, et sisu tunduks põnev ja huvitav.
Siinjuures ei tasu kahjuks muidugi unustada ka seda, et peavool on peavool põhjusega, see on midagi mis meeldib laiale spektrile huvilistest. Seega on "peavoolu" mängule lihtsam inimesi saada kui "alternatiivlarbile".
Mitmeid mänge või mängutüüpe mida siin on loetletud "I WISH!" kategoorias, on Eestis kas proovitud või isegi korraldatud (või korraldatakse veel praegugi). Eesti larp on 15 aastat vana. Jah seda on muu maailmaga võrreldes vähe ent paljud praegused korraldajad/mängijad olid algklassides kui toimus Lohelahmijate Laager.
See pole mõeldud patroniseerivalt!! Minu mõte on "vähem möla, pikem samm" selle väljendi kõige positiivsemas võtmes!!
Võta kätte ja uuri mis toimub, uuri ka mänge mida sa ebahuvitavaks oled pidanud. Uuri ühtlasi mis on toimunud (alusta näiteks siit: ). Võib täitsa olla, et sinu "I wish!" larp või selle korraldajad on täiesti olemas.
Kui ei ole ja sa oled veendunud, et selline asi PEAB TOIMUMA! Siis võta kätte ja pane pea pakule, asu seda korraldama. Isegi kui midagi sarnast on kunagi korraldatud, kasuta seda ajalugu või ignoreeri seda täielikult, valik on sinu.
Mängijate olemasolu või puudumine ning uute mängijate arv ei tohiks korraldaja otsust ühtegi pidi mõjutada. Kõik kõige paremad mängud mida tean on sündinud sellest, et korraldajad on VEENDUNUD, et nad tahavad just sellist mängu teha ning neil on laias laastus ükskõik kas keegi üldse kohale tuleb ("ükskõik" selles mõttes, et nad korraldavad mitte mängijate tõttu vaid mängijatele).
Selle asja nimi on kirg - ja see on miski mis inimesi sinu ümber mõjutab ja innustab. Seega kui väga sa tahad, et <sisesta oma larbiteema> teemaline larp toimuks?!?
Heietamine selle üle mis võiks toimuda või mida võiks veel teha, ilma, et konkreetne (tulevane) korraldaja õlga alla paneks või sinu arvamust kuulda võtaks, on üsna sisutühi. Ma üldse arvan, et idee siia postitamise asemel võiks kalendri ette võtta kuupäeva paika panna - kui saad aru mida mõtlen