Postitas Irve 19:36 25. Jaan 2010
Ostsin Paranoia 25nda aastapäeva piiratud redaktsiooni juhendraamatu ära. Ta on selline üleni must ja läikiva raalilogoga esikaanel.
Tagakaane sees on CD plaat suure osa XP seeria paranoiaseikluste PDF-idega (mis oli põhiline põhjus raamatu ostmiseks).
Lugesin läbi ja pean ütlema, et tekstiliselt oli raamat päris okei. Norida tuleks paari ühildumisprobleemiga, kus reeglimuutused polnud päris igasse teksti jõudnud (kloonide juurdeostmine näiteks ei ole enam päris mängu osa ja veel sellist nipet-näpet).
Baasraamatu kohta on tal kohutavalt halb küljendus. Tabelid katkevad poolte lehtede peal, indeks on täiendamata (nt tuuakse mängu reetmispunktid ja nad puuduvad indeksis). Osad pildid on kvaliteedilt alla igasugust arvestust ja näiteks rollileht on minu hinnangul hea resolutsiooniga skänn (mis on muidugi hea, et pole halva resolutsiooniga nagu osad taaskasutatud pildid, mis on nii õudsad, et tahaks nad enda renderdatud piltidega asendada).
Piltidest: on uus kunstnik, kes polegi Jim Holloway kelle stiil mulle endale väga südamelähedaseks oli kujunenud. Uus stiil on minu maitse jaoks selline liiga multifilmi nägu. Kui esimesest vastikustundest üle saada on illustratsioonid samas suhtkoht ühelaadsed ja kui mälestus kõrvale heita, pole üldse halvad -- illustratsioonide karakteristlik koomika on säilinud.
Mis reeglimuudatused olid tehtud? Lugesin üsna hoolega puhtalt seepärast, et jälgida mida nad muuta otsustasid.
- Mutatsioone on tulnud juurde ja nad jagunevad kolmeks kategooriaks (ohutu, karm, väga ohtlik). Klassikaline/Irmus/Põmmutamine on tõstetud raamatu lõppu pigem mõtiskluseks. See-eest on uute mängijate jaoks tekst selgem ja nende "orienteerimine" tõhusam. Olulised punktid nämmutatakse läbi ja "mängusisesest jamast" info otsimine seeläbi tuntavalt lihtsam.
- Reetmispunktid on tagasi. Uues paranoias olid erinevad karistused reetmiste eest ja reetmisrünnaku lahendamisreeglistik. See tõsteti raamatu tagaotsa Irmusa mängu tarbeks ja kasutusel on 20 reetmispunkti süsteem. Kui saad 20 kokku teatab Raal avalikult või salalikult, et on leidnud reeturi ning reeturi hukkamine on kõigile auasi. "Pane omale üks reetmispunkt kirja" on ju ometi väga mõnus öelda. Mängijad, kui te reetmispunktide kohta teadmisi üles näitate, saate 10 tükki.
- Tegelase tegemine läks ägedamaks. Raha antakse 100 krediiti endise 1000 asemel, mis on äärmiselt hea muutus (tunnetuslikult on 1000 palju ja 100 vähe ja seeläbi trahvid mõjusamad). Algvarustus loositakse tabelist: hoiab aega kokku ja mängijad ei sorteeri end varustuse nimekirjades lolliks. Päris õudsaid asju võib alguses kaasa tulla (vaadike radioaktiivset löga: soovib keegi?).
- Pisisõber oli konkreetsemalt lahti kirjutatud ja internetifunktsionaalsus viidud raaliterminalide külge -- st telefon+vormide täitmise seadeldis pigem. Mingi viiruste ja failidega jamamine polnud väga lõbus ja see oli välja korjatud (mistõttu muutusid ka raamatuga kaasatulevad seiklused, mida on nüüd 2 tükki (1 neist igal juhul varem ilmunud).
CD plaat sisaldas ka paranoia ekraanipäästjat, mis oli nii enam-vähem okei, aga ma ise teinuks graafiliselt ägedama veidi. Lisaks on Powerpointipõhine menüü, kust saab lasta hääli ja vaadata intervjuusid mängutegijatega. Lisaks veidi eriefekte ja raali teateid "te eksite, keegi ei karju praegu." nais-ja meeshäälega.
Kõige rohkem häirisid mind väikesed sidususvead, mida oleks võinud testlugejate ja mängijatega rohkem välja lihvida. Kiirustatud mulje jätab.
Arvestades Mongoose Publishingu üleostmist ja seda, et Gareth Hanahran -- ainus palgaline Paranoia asjade kirjutaja -- töö umbes lähipäevadel lõpetab, on kogu viimase poolaasta seeria selline teadlik sidruni tühjakspigistus. Ärgem seiklusi tehkem: teeme parem kampaaniaraamatuid.
Muidugi võimalik, et olen pessimist ja seiklusi hakkavad välja andma vabakutselised palgalised: ka seda on varem periooditi juhtunud.